Příprava zeleného čaje

Příprava zeleného čaje

Zelený čaj patří k nejoblíbenějším čajům světa. Jeho správná příprava vyžaduje jemnost a pozornost k detailům, odměnou je však svěží, komplexní nálev plný zdraví prospěšných látek.

Teplota vody

Pro zelený čaj používáme vodu o teplotě 70-85°C. Příliš horká voda způsobí hořkost a ztrátu jemných tónů. Nejjednodušší způsob je nechat vařící vodu 3-5 minut odstát nebo ji smíchat s trochou studené vody.

Dávkování

Na 100 ml vody použijte 2-4 gramy čaje. U lepších čajů lze udělat více nálevů, přičemž každý nabídne jiné chuťové nuance.

Doba louhování

Ve velké konvici:

Louhujte 2-3 minuty.

V malé nádobě:

Louhujte půl minuty, opětovně zalévejte, dokud vám čaje chutnají. Dobu louhování vždy prodlužujte o několik vteřin a přizpůsobujte tomu, zda vám předchozí nálev vyhovoval, nebo byste ho chtěli silnější či slabší.

Nádobí

Ideální jsou nádoby, které umožňují lístkům rozvinout se - porcelánový gaiwan, skleněná konvička nebo japonská kyusu. Důležitá je možnost vyjmout čajové lístky po uplynutí doby louhování. Pokud je to možné, vyhněte se louhování v sítkách.

Kvalita vody

Používejte měkkou vodu - tvrdá voda vytváří na hladině film a negativně ovlivňuje chuť. Filtrovaná voda nebo voda s nízkým obsahem minerálů je ideální volbou.

Zpět na blog