
Příprava bílého čaje
Teplota vody
Bílý čaj vyžaduje vodu o teplotě 85-95°C. Některé jemnější druhy lze připravovat i při 75°C. Příliš horká voda potlačí jemné květinové a medové tóny.
Dávkování
Na 100 ml vody použijte 3-5 gramů čaje. Bílý čaj je lehčí než ostatní druhy, proto potřebuje vyšší dávkování pro plný chuťový profil.
Doba louhování
Pro velkou konev (jednonálevová metoda):
- 1-2 minuty pro standardní nálev
- 3-5 minut pro plnější chuť
- Bílý čaj je velmi odpouštějící, delší louhování nevadí
Pro malé nádoby (vícenálevová metoda):
- První nálev: 30-60 sekund
- Další nálevy postupně prodlužujeme o několik sekund
- Lze připravit až 10 nálevů podle kvality čaje
Nádobí
Pro jednonálevovou metodu použijte větší skleněnou nebo porcelánovou konvici. Pro více nálevů je ideální gaiwan nebo skleněná konvička. Bílý čaj je vizuálně atraktivní, proto se hodí průhledné nádobí.
Kvalita vody
Používejte výhradně měkkou vodu. Jemná chuť bílého čaje je velmi citlivá na kvalitu vody.