Příprava bílého čaje

Příprava bílého čaje

Teplota vody

Bílý čaj vyžaduje vodu o teplotě 85-95°C. Některé jemnější druhy lze připravovat i při 75°C. Příliš horká voda potlačí jemné květinové a medové tóny.

Dávkování

Na 100 ml vody použijte 3-5 gramů čaje. Bílý čaj je lehčí než ostatní druhy, proto potřebuje vyšší dávkování pro plný chuťový profil.

Doba louhování

Pro velkou konev (jednonálevová metoda):

  • 1-2 minuty pro standardní nálev
  • 3-5 minut pro plnější chuť
  • Bílý čaj je velmi odpouštějící, delší louhování nevadí

Pro malé nádoby (vícenálevová metoda):

  • První nálev: 30-60 sekund
  • Další nálevy postupně prodlužujeme o několik sekund
  • Lze připravit až 10 nálevů podle kvality čaje

Nádobí

Pro jednonálevovou metodu použijte větší skleněnou nebo porcelánovou konvici. Pro více nálevů je ideální gaiwan nebo skleněná konvička. Bílý čaj je vizuálně atraktivní, proto se hodí průhledné nádobí.

Kvalita vody

Používejte výhradně měkkou vodu. Jemná chuť bílého čaje je velmi citlivá na kvalitu vody.

Zpět na blog